Balandėliai

balandeliaiDar tais senais blogais laikais, kai valgydavau mėsą, mėgstamiausias mano patiekalas būdavo balandėliai. Jų ilgėjausi kokius porą metų, kol vieną dieną, grįžus po studijų namo, mamytė man buvo paruošus BALANDĖLIŲ. Gardžiai kvepiančių, nuostabiai skanių, pasiilgtų veganiškų balandėlių. Nuo tada balandėliai – ganėtinai dažnas svečias ant stalo. Ypač tais trumpais savaitgaliais, kai norisi pasilepinti. Taigi mamytės balandėliams reikės:

1 nedidelio kopūsto galvos
125 g. (pakelis) plikytų ar kitokių ryžių
75 g. sojos faršo
8 saulėje džiovintų pomidorų
1 vid. dydžio svogūno
daržovių sultinio (pačių gamybos ar kubelinio)
500 g. pomidorų tyrės
2 didelių morkų ar keletos mažesnių
2 v. š.sojos padažo
druskos, piprų, krapų, baziliko
šiek tiek miltų
aliejaus

Paruošimas:

Dideliame puode užvirti daug vandens, šiek tiek druskos.
Kopūsto pirmuosius negražius lapus nuimti, išpjauti šerdį kiek įmanoma, įmesti į puodą.
Kopūstą virti apie penkias minutes, išimti, dailiai nuimti išvirusius lapus, kopūstą vėl merkį į vandenį, vėl lupti lapus ir dar ir dar kart tas pats. Nuimtiems lapams nupjauti kopūsto kotelį, kietąją dalį, ją švelniai pamušti su peilio antru galu, kad suminkštėtų.
Kol kopūstas vėsta supjaustyti džiovintus pomidorus kubeliais, ryžius išvirti pagal instrukciją su šiek tiek druskos, sojos faršą išvirti daržovių sultinyje.
Svogūną supjaustyti kubeliais, apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus. Viską sumaišyti į vieną masę, įdėti druskos, pipirų, krapų, galima ryžių prieskonių ar kario.
Formuoti balandėlius. Kiekvienam kopūsto lapui dedu apie 1 – 1,5 v.š (su kaupu) įdaro. Pirmiausia užlenkiu kietąją lapo dalį, po to šonus, bei lapo priekį. Gaunasi gražus vokelis.
Kiekvieną balandėlį apvolioti miltuose, apkepinti keptuvėje su aliejumi. Keptuvėje balandžiai kepa labai greit, kol visus sudedi, pirmuosius įdėtus jau galima versti.
Į tuščia puodą įdėti dalį morkų, ant jų sukrauti balandėlių sluoksnį, po to vėl morkos, vėl palandėliai.
Balandėlius apipilti vandeniu iki daugiau nei pusės, supilti pomidorų tyrę, sojos padažą, įdėti bazilikų, krapų, druskos, pipirų. Viską troškinti uždengus dangčiu ant vidutinės ugnies, kol morkos suminkštėja.
Ir pakol balandžiai troškinasi galima išsiplaut indus, nes jų bus nemažai :)

Skanaus!

Šiandien man pavyko pagaminti 26 balandėlius, keletas jų, deja, išsileido. Kitą kart turbūt bandysiu smeigt su pagaliukais :)

***

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *