Naminės „baronkos“
Ingredientai:
- 3 stiklinės miltų
- stiklinė šilto vandens
- 2 šaukštai cukraus
- žiupsnelis druskos
- 2 šaukšteliai sausų mielių
Gaminimas:
Cukrų ir mieles užpilti vandeniu, išmaišyti ir leisti 5 minutes pabrinkti. Tuomet šį mišinį supilti į su druska išmaišytus miltus, išminkyti, suploti į kamuoliuką, įdėti į dubenį, apvynioti rankšluosčiu ir padėti šiltai (pvz. prie radiatoriaus). Po valandos (masė turi būti padvigubėjusi) tešlą dar kartą išminkyti ir padalinti per pusę, o kiekvieną dalį vėl per pusę ir t.t., kol išeis tiek gabalėlių, kiek norisi („baronkas“ galima daryti ir dideles, ir visai mažutėles). Užkaisti puodą su vandeniu, į kurį reikėtų įdėti šaukštelį sodos (ji padeda susiformuoti kietesnei plutelei), o kol vanduo užvirs, iš tešlos gabalėlių suvoluoti dešrytes ir sujungti jas į žiedus. Kiekvieną žiedą trumpai apvirti (pusę minutės, į puodą dėti po vieną), nuvarvinti, sudėti į aliejumi išteptą skartą ir iškepti orkaitėje. „Baronkos“ išeina labai skanios – su traškia plutele, o viduje minkštos. Galima gaminti su aguonomis.