Raw42

Tęsiame recenzijų seriją. Šiandien vertinsime Vilniaus „Raw42“ kavinę Rūdninkų gatvėje 12 (pateikiame kelių veganų vertinimus).

„Raw42“ - žaliavalgiška kavinė Vilniaus Rūdninkų gatvėje.

„Raw42“ – žaliavalgiška kavinė Vilniaus Rūdninkų gatvėje.

Vaidis: Restoranas, deja, vegetariškas. Iki veganiško, rodos, trūksta tiek nedaug, tiek nedaug… Medus – vienintelis neveganiškas produktas. Internetiniame (FB) meniu jis nurodytas dviejų kokteilių sudėtyje, bet rašydamas atsiliepimą apie šio restorano patiekalus, sužinojau apie savo klaidą – gerai išnagrinėjau internetinį meniu, bet neatkreipiau dėmesio, kad popieriniame restorano meniu informacijos (ir medaus) daugiau. Prie kiekvieno patiekalo mažos raidelės nurodo, ar į jį įeina m(edus), č(esnakai), r(iešutai). Taigi prisiragavau neveganiškų patiekalų ir neišbrauksiu jų iš šio aprašymo, jūs prašykite, kad medaus nedėtų.

SRIUBOS
Raw42_menu_II_vilnius
Miso daržovių (8 Lt)

Ją ragavau pirmąkart lankydamasis restorane, tad skoniniai prisiminimai jau truputį nutolę. Ją užsisakė draugas, jam nelabai patiko, tad susikeitėm, aš jam atidaviau savo šaltibarščius. Atidaviau ne todėl, kad nepatiko, tiesą sakant, šaltibarščiai – puikūs, vėliau juos ne kartą valgiau. Tąkart norėjau, kad žalias maistas padarytų gerą įspūdį draugui. Taigi, grįžtant prie miso… Miso kaip miso, bet kadangi tik lengvai šilta ir neintensyvaus skonio, sultinys atrodo skystokas. Sudėtyje – medus!

Raw barščiai (7,50 Lt)

Ne šalti barščiai, truputį pašildyti kaip ir miso, bet ūlialia! Labai geri barštukai, skani kopūstų rūgštelės, burokėlių ir saulėgražų sūrio (pagal V. Kulvinską) kombinacija. (Papildymas: paskutinįsyk buvo padauginta maltų grazdikėlių.)

SALOTOS

Lietuviška balta mišrainė (13,50 Lt)

Raw42_IV_in_vilniusPuiki mišrainė, paragavęs jos vėliau (sėkmingai) bandžiau gaminti ir namuose. Skonis tikrai primena baltąją mišrainę, žalia cukinija skonio receptoriams panaši į virtą bulvę, tad žaliavalgiams ir nežaliavalgiams veganams, pasiilgusiems šio tradicinio patiekalo, verta paragauti.

Graikiškos salotos (15 Lt)

Šios salotos nuo sutinkamų įprastuose restoranuose skiriasi labai geromis alyvuogėmis ir sūriu, pagamintu iš migdolų, beveik fetos konsistencijos ir gal net geresnio skonio. Be abejo, salotose nėra graikinių riešutų, kuriuos dėl sutampančių pavadinimų mėgsta įberti žemesnio lygio užkandinės. Puiku! Beje, išsinešimui šių (gal ir kitų) salotų neužsisakinėkite, nebent valgysit iškart šalia esančiame skvere – kartoninės dėžutės puikios, nes ekologiškos, bet skystį prastai laiko. Sudėtyje – medus!

Raw42_III_vilniusItališkos salotos (14,50 Lt)

Išskirtinumas – kietasis riešutų-sėklų sūris, man panašesnis į traputį, skonio nedaug arba jis labai subtilus. :) Sudėtyje – medus!

Lapinės su saulėje džiovintais pomidorais (16,50 Lt)

Mano mėgiamiausios. Nors (įsijautęs į mėgiamą TV šou „Skonis“) turiu prie ko prisikabinti: sūrio padažas ir džiovinti pomidorai – tikriauiai brangiausi ingredientai ir smagu, kad negailima, bet visgi jų per daug, įpusėjus salotas jau ir per sūru, ir per intensyvu. Ir ne tik dėl intensyvumo šias salotas valgysite ilgai – stabdys ir džiovinti (gal kiek per ilgai?) daiginti grikiai. Jei dėl dantų problemų negalite valgyti kieto maisto, geriau rinkitės paminėtas aukščiau (kietasis sūris berods ne toks jau kietas, trapus). Šios salotos, deja, irgi su medumi, jis yra iš anksto paruoštame padaže, tad teks prašyti padažą pakeisti aliejumi ar citrinos sultimis.

Raw42_02_vilniusPAGRINDINIAI PATIEKALAI

Skiitake tarte (17,50 Lt)

Čia gausite ir sluoksniuotį su japoniškų grybukų paštetu, ir salotų. Bandžiau žiūrėti į šitą reikalą gurmaniškai, bandydamas suprasti ir pajausti, bet skoninis įspūdis neužsifiksavo, tad, matyt, reiktų priskirti prie subtilesnių, neintensyvaus skonio patiekalų. :) Sudėtyje – medus!

Raw pica (14 Lt)

Ragavau picą dar esant ankstesniam meniu, kuriame buvo, jei neklystu, Raw42 pica ir Itališka pica. Naujas meniu, gal nauja ir pica, bet jei nepasikeitė padas, tai turiu priekaištą – jis per storas, dėl to per sotus, per daug užkemšantis ir nustelbiantis picos „topping’us“.

Raw42_IRaw sumuštinis (12 Lt)

Mano atmintyje jo kaina – 10 Lt, bet meniu dviem litais brangesnis… Bet mano atmintis ne geležinė, tad nieko nesakau, tuo labiau, kad jis tikrai puikus, poros litų negaila. :)

Vegan sushi (14 Lt) vs Super sushi (15 Lt)

Ir Super sushi, be abejo, laimi, nes jis yra super sušis su spirulinos kremu, kuris tikriausiai ir atsakingas už pergalę. Nesitikėkite, kad „ryžiai“ bus ryžių konsistencijos, jie labiau tokia košytė, bet visą šitą reikalą pamirkius sojos padaže su šiek tiek wasabi’o, užsimerkus, chrom chrom chrom… Ką ir besakyt, super! Beje, yra dar Azijos sushi, o jo sudėtyje kas? Medus.

DESERTAI IR KOKTEILIAI

Teko ragauti tortų, bet jie kasdien kitokie, pavadinimų nežinau, tad neturiu nei kaip aukštinti, nei kaip peikti. Visgi jei galėčiau, daugiau aukštinčiau, nes nepaisant riebumo (riešutai, kokoso aliejus), kai kurie tiesiog tirpstantys burnoje (ir tiesiogine, ir perkeltine prasme). Tortai nepigūs, apie 7 Lt už 100 g ir tikriausiai sunkūs, nes labai jau mažas tas šimtas gramų.

Raw42_07_vilniusNeturiu skoninių priekaištų vanilinei granolai (medus, ghrrr..) ir omega-3 kokteiliui, o sulčių neragavau, nes pigesnės šalia esančiame Halės turguje, tai ranka nekyla… :)

Patiekalai su MEDUMI: miso daržovių sriuba, slyvų mišrainė su „majonezu“, graikiškos salotos, itališkos salotos, lapinės salotos su saulėje džiovintais pomidorais, shiitake tarte, Azijos sushi, granola, sezaminis kokteilis, imbierinė braškė.

Apie APTARNAVIMĄ:

(a) čia įprasta užsisakyti ir atsiskaityti prie baro, bet gal tai nėra blogai…; b) porą kartų stebėjau, kaip prie gretimų staliukų klientai, nesulaukę kokteilių, turėjo priminti apie juos padavėjoms-barmenėms; c) užklausęs apie medų Raw42 FB paskyroje nesulaukiau jokio atsakymo, o kai po kelių dienų kreipiausi į restorano savininkę, ji atsainiai papriekaištavo, kad lendu į jos privačią erdvę ir pasiuntė… į Raw42 paskyrą.

Bendrai apie MAISTĄ:

800px-Raw42_08_vilniusnepaisant kai kurių mažiau teigiamų pastebėjimų, maisto kokybė – labai gera, o visa kita – skonio reikalas.

Apie VEGAN-DRAUGIŠKUMĄ:

internetiniame meniu nevisur nurodytas medus; dėl išankstinio paruošimo dalyje patiekalų teks atsisakyti ne tik medaus, bet ir pvz. viso padažo.

Aušra: Gėriau lyg ir datulių ir dar visokių kitokių, gal chia seeds kokteilį. Super kokteilis medžiagų prasme, bet nuliūdino, kad skonis buvo kaip obuolių sulčių. Norėtus, kad daugiau padirbtų prie skonių, nes visgi kainuoja ne centus. Nesakau, kad buvo neskanu, bet norėjos kažko imantresnio – kitaip bučiau pirkus obuolių sultis… Aptarnavimas tikrai neblogas, žinoma, visur visada galima tobulėt, bet aptarnavusios panelės nebijojo šnekėt. Ir pati vieta man patiko…

Raw42_01_vilniusIlona: Per mažai erdvės. Daug neteko tenai valgyti. Bet visi tortai yra skanūs (šokoladinis, uogų, nepamenu tiksliau), sultys skanios, iš kokybiškų daržovių ir vaisių – šviežios labai. Patiko mėlynių kokteilis (neįdėta jokio cukraus), nes žiauriai užknisa, kai kitose kavinėse pripila cukraus, neįmanoma gerti, veltui išmesti pinigai, o čia viskas super. Žalieji kokteiliai irgi liuks. Aštrūs sėklų sausainiai irgi nuostabūs – nors nesu aštrumo mėgėja, bet labai patiko. Nors nesu šitoje kavinėje daug valgiusi, nenusivyliau dar nė karto tenai.

Sigurdas: Tai yra tikrai aukštesnės už vidutinišką žaliavalgių maistą kokybės kavinė, kur nemažai įvairaus maisto, net desertų, kas visiškai sumala į miltus mitą, kad žaliavalgiai valgo tik žolę arba geria bjaurius žalius kokteilius. Deja, nemažai patiekalų turi medaus, todėl, per se, yra neveganiški (mano apsilankymo metu, prieš keletą mėnesių, turėjau pasakyti Ne net ir picai, nes pasirodo, medaus dėta net į picos padą). Kitas „deja“ yra tai, kad porcijos yra sąlyginai nedidelės: jei esi alkanas, arba kiek didesnio, kaip aš, svorio žmogus, vienos ar net dviejų porcijų neužtenka (aš buvau patenkintas tik po trijų). Jausmas toks, kad „Raw42“ kūria sau brangesnių restoranėlių įvaizdį, kur kainos kiek kandžiojasi (patiekalų kainos atitinka kainų diapazonui kažkur tarp vidutinės ir brangios restoranų klasės), o porcijos yra nedidelės, bet meniškai išradingos, kas labiau tinka galbūt aristokratams, bet tikrai ne kokiam statybininkui, užėjusiam į kavinę po darbo dienos. Tuo labiau, mano manymu, vegetariškų ir žaliavalgiškų restoranų porcijos turi būti didesnės nei mėsos patiekalus siūlančių restoranų, nes nedidelė lėkštė su kumpiu prisotina labiau negu panašių gabaritų daržovių lazanija… Pabaigsiu su pozityviu akcentu: labai patiko raw sumuštinis, kuris, kaip suprantu, yra su dehidruota duona – jį visiems rekomenduoju paragauti.

Veganų verdiktas
Maistas – 8,6/10
Aptarnavimas – 8,9/10
Vegan-draugiškumas – 8,6/10

Vertino: Vaidis K., Aušra D., Ilona, Sigurdas, Agnė V.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *