Nėščiosioms

NėščiojiVis daugiau žmonių kreipiasi į gydytojus su klausimais dėl vegetarinės ir veganinės mitybos. Deja, paprastai atsakymai nekonkretūs, neišsamūs, nesiremia pasaulyje pripažintomis tiesomis. Lietuvoje didžioji dalis medikų užsiima nevegetariškos mitybos propaganda, kuri remiasi jau pasenusiu, bet visiems puikiai pažįstamu „piramidės” principu. Dažnai gydytojai net nežino, ką daryti, jei pacientas iš savo valgiaraščio yra išbraukęs mėsos, ar apskritai gyvulinės kilmės produktus. Į ypač keblia situaciją patenka besilaukiančios vegetarės/veganės – joms primygtinai siūloma grįžti prie „normalios” mitybos. Visiškai priešingą nuomonę pateikia JAV medikai. Remiantis tyrimais įrodyta, kad vegetarės motinos pieno turi daugiau ir ilgiau, be to jo kokybė daug geresnė. Veganiška mityba nėštumo metu, kaip ir tradicinė mityba, turi būti subalansuota, į ją reikia kreipti daug dėmesio, konsultuotis su medikais, nes kiekvienos moters atvejis individualus.

Patarimai nėščioms vegetarėms (Reed Mangels Ph.D., R.D.):
Nerekomenduojama keisti mitybos įpročių jei esate veganė – nereikia tapti ovo ar laktovegetare ir nereikia pradėti valgyti mėsos. Štai keletas Reed Mangels Ph.D., R.D. ir Londono vegetarų draugijos patarimų:

Planuojant vaikutį turėkite omenyje, kad vaisius greičiausiai vystosi pirmaisiais nėštumo mėnėsiais, todėl tada labiausiai jaus maisto medžiagų trūkumą, nesuderinamumą, jei visa tai nėra koreguota prieš nėštumą. Pageidaujama iš anksto nenaudoti kontraceptikų, riebių produktų, pyragų, saldumynų, kavos, arbatos, limonadų (kolos ir pan.), alkoholio, mesti rūkyti ir koreguoti savo svorį. Taip pat iš anksto reikia į valgiaraštį įtraukti pakankamai žalumynų (salotų, krapų, petruškų, salierų, kopūstų, svogūnų laiškų, brokolių, žaliųjų žirnelių ir t.t.) ir daržovių, kruopų, vaisių, taip pat folio rūgšties.

Dažnai nerimaujama dėl baltymų stygiaus. Šiais laikas nėščiosioms patariama jų suvartoti 60 g į dieną, t.y. 10 g daugiau nei paprastai. Jei valgote sojos produktus, pupeles, grūdus ir priaugate svorio – nėra pagrindo nerimauti. Kaip papildomą baltymų šaltinį galite naudoti sojos pieną, sūrį ar tofu, taip pat riešutus, grūdus, ankštinius augalus.

Neretai klausiama dėl kalcio bei vitamino D pakankamumo, kuris yra būtinas mažylio kaulų vystymuisi. Iki 25 m amžiaus bet kuriai nėščiajai per dieną reiktų suvartoti 1200 miligramus kalcio, vėliau – 600 –1200 miligramus. Todėl reikia per dieną valgyti bent 3-4 produktus, turtingus kalciu. Jis gerai pasisavinamas iš sojos sūrio ar sojos pieno, apelsinų sulčių, tamsiai žalių lapinių daržovių (pvz. brokolių). Puikus kalcio šaltinis yra migdolai, sezamo sėklutės (tahini), įvairūs grūdai, ankštiniai augalai. Vitamino D gaunama būnant saulėje, tačiau, turint omeny UV spindulius, saulės voniomis piktnaudžiauti nederėtų..

Geležies poreikis padidėja visoms nėščiosioms, nepriklausomai nuo jų mitybos įpročių. Paprastai patariama naudoti papildomus 30 mg per dieną trečiojo ir antrojo semestro mėnesiais. Juos reikia vartoti atskirai nuo kalcio turinčių produktų, ne užkandžiavimo metu. Geležies yra sveikuose grūduose, pupose, žalialapėse daržovėse, ankštiniuose augaluose bei džiovintuose vaisiuose. Geležies pasisavinimą pagerina šviežių vaisių ar daržovių vitaminas C, tačiau mažina arbatos taninai, todėl arbatą patariama gerti valandą po valgio.

B12 vitaminą ar jo turinčio maisto siūloma vartoti besilaukiančioms veganėms dėl geresnio vaiko vystymosi.

Folio rugštis – ji apsaugo vaisių vystymosi metu nuo ivairių nervų sitemos sutrikimų susidarymo. Todėl ją patariama naudoti visoms nėščioms ar tik planuojančioms nėštumą. Veganėms paprastai užtenka folinio rūgšties, patariama sunaudoti jos po 400 mikrogramų į dieną. Jos yra džiovintose pupose, žaliose daržovėse, apelsinų sultyse, grūduose, mielių ekstrakte, žemės riešutuose,vaisiuose.

Pykinimai, vėmimai gali atsirasti visoms nėščiosioms. Pagal galimybes valgykite mažiau riebaus, aštraus maisto. Tinka sausas maistas (džiūvėsis) prieš keliantis ryte, tinka ir krakmolingi produktai – bulvės, miltiniai gaminiai. Jeigu sunku valgyti ir nesinori sauso maisto, paprasčiausisi gerkite sultis.

Skysčio sąnaudos padidėja – tai normalu. Sveikiausia – tyras, nevirtas vanduo iš švarių gamtos šaltinių, skiestos sultys, žolių arbatos. Vengti kofeiną turinčių produktų – kolos, kavos, juodos arbatos. Alkoholis draudžiamas.

Mankšta – specialūs pratimai neščioms, mokomi iki gimdymo, lengva joga, plaukiojimas švariame vandenyje – labai rekomenduojami.

Užkietėjimai įveikiami daugiau geriant, valgant daržoves, žalumynus, sėklas, grūdų produktus, mankštinantis. Rėmuo, kartais atsirandantis paskutiniais mėnesiais, slopinamas dažniau valgant, bet mažesnėmis porcijomis, mažiau naudojant prieskonių, taukų ir citrusinių vaisių, vengiant gulinėjimo po valgio.

Literatūra:

***

Taip pat skaitykite:

–> Veganinės mitybos patarimai tėvams <–

–> Dr.Michael Klaper: Veganinės mitybos patarimai mamoms ir vaikams (.pdf) <–